6 Aralık 2012 Perşembe

4. Küresel Isınma Kurultayı Kitap Tanıtım toplantısı-Yılmaz Parlar

TAV KARBON AYAK İZLERİNİ SİLİYOR
EGD Başkanı Celal Toprak “Küresel ısınmayla ilgili farkındalık yarattık”

4. Küresel Isınma Kurultayı Kitap Tanıtım toplantısını gerçekleştiren, EGD Başkanı Celal Toprak, Ekonomi gazetecileri Derneğini seferber ederek başlattığı Çevre-Küresel ısınma bilincini kamuoyunda farkındalık yaratarak, sanayinin ekonomik kazancı kadar geri dönüşümünün de fayda sağlayıcı bir şekilde olması çabasına ve çalışmalarına devam ediyor.
4 Aralık 2012 tarihli İstanbul Yeşilköy TAV Airport Hotel’de gerçekleştirilen 4. Küresel Isınma Kurultayı Kitap Tanıtım toplantısında EGD Başkanı Celal Toprak, Kurultayın çalışmalarının özetini kapsayan kısa konuşması sonunda, Ekonomi Gazetecileri Üyeleri tarafından kendisine verilen takma ad -Üretkenliği, çalışkanlığı, yaratıcılığı sembolize eden sevimli çizgi film kahramanı “Atom Karınca” gibi TAV’ın karbon salınımını (0) sıfır hedefli çalışmalarını yapan TAV Sürdürülebilirlik Grubu Lideri Necdet Büyükbay’a takılan “Karbon Necdet”i çalışmaları hakkında bilgi vermesi için konuşmaya davet etti.  

 “Sürdürülebilirliği üç ana eksende, ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik olarak kavrıyoruz.
TAV Sürdürülebilirlik Grubu Lideri Necdet Büyükbay  Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları olarak sürdürülebilirliği kuruluşdan bu yana ana öncelikleri olarak belirlediklerini, tüm operasyonları  sürdürülebilirlik ilkesini de gözeterek tasarladıklarını ve yürüttüklerini.ifade etti
Necdet Büyükbay  Sürdürülebilirliği üç ana eksende, ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik olarak kavrıyoruz. En kısa ifadesiyle, insanların sağlıklı bir çevrede insanca bir şekilde yaşayabilmesi ve bunun uzun dönemde de devam edebilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Tüm faaliyetlerimizi bu bakış açısıyla oluşturuyoruz.”dedi

Karbon hakkında; Avrupa Havalimanları Konseyi’nin yürüttüğü “Karbon Akreditasyonu” programına katılan Türkiye’deki ilk, Avrupa’daki ikinci havalimanı işletmecisiyiz. Üç senedir bu programın içerisinde İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes’teki işletmelerimizin karbon ayak izini tespit ve düşürme konusunda çalışmalar yapıyoruz. Avrupa’daki havalimanlarının bu konuda yaptıkları çalışmaları dikkatle izliyoruz. Bu konuda şirketimizde oluşan bilgi birikimini paydaşlarımızla ve bizden bu konuda destek isteyen birçok kuruluşla paylaşıyoruz.

Bu çalışmalarımızı şeffaf bir şekilde kamuoyu ve paydaşlarımızla paylaşıyoruz. GRI standartlarına göre sürdürülebilirlik raporlaması yapıyoruz. Ayrıca son üç senedir CDP - karbon saydamlık projesiyle küresel ısınma konusundaki çalışmalarımızı paylaşıyoruz. 657 büyük yatırımcının oluşturduğu ve şirketlerin sera gazı salımlarını kayıt altına alan Londra merkezli bu projeye Türkiye’den katılan ilk şirketler arasındayız.
Bütün bu sözleri somut bir örnekle size göstermek isterim. Geçen yılın sonlarına doğru İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yeni iç hatlar terminalinin yapım ve işletme ihalesini kazandığımızda, ilk yapmamız gereken eski terminali yıkmaktı. Yıkımı, Türkiye’de bu ölçekte bir projede ilk defa uygulanan şekilde, çıkan hafriyatın neredeyse yüzde 99.9’unu geri dönüştürerek gerçekleştirdik. Camları kırmadık, başka binalarda kullandık; betonu inşaat demirinden ayrıştırdık, demiri geri dönüşüme gönderip kalan betonu kırarak dolgu malzemesi olarak kullandık; elektrik kablolarını ayrıştırdık, bakırı ve plastiği yeniden kullandık. İçinde çok sayıda ağır metal olan elektronik atıklarını özenle toplayıp özel elektronik atık merkezlerine gönderdik. Kanserojen içeriği olan izolasyon malzemelerini ayrıca toplayıp bertaraf tesislerine gönderiyoruz. Yine çinko gibi ağır metal barındıran endüstriyel pilleri de özel sızdırmaz araçlarla akü fabrikalarına gönderip geri dönüşümünü sağladık.   Nebati toprağı sıyırarak depoladık ve ileride peyzajda yine kullanacağız. Söktüğümüz ağaçların hepsini havalimanında başka alanlara transfer ederek yeniden ektik. Yüzey altı sularını periyodik olarak inceleyip muhtemel negatif bir etki için kontrol ediyoruz.
Böylece sadece çevreye özen göstermekle kalmayıp anlamda oluşacak önemli bir baskıyı ortadan kaldırmakla kalmadık, aynı zamanda ekonomik olarak da rekabetçi ve verimli bir proje yürütmüş olduk. Bizim bütün bu yaptıklarımız Anadolu’da yüzyıllardır süregelen toprağa hürmet kavramının bir yansıması.
EGD’nin gerçekleştirdiği kurultay ve ardından bugün elinizde olan kitapçık, çok önemli bir işleve sahip. Sürdürülebilirlik bilinci, yasal yaptırımlardan öte, her sektörün en iyi uygulamaları benimseyerek uygulamasıyla yaygınlaşacak. Medyanın bu anlamdaki rolü vazgeçilmez önemde. EGD’ye bu konuda öncülük ettiği, bizlere de yaptıklarımızı paylaşma olanağı verdiği için teşekkür ediyoruz.
TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Koordinatörü Bengi Vargül konuşmasında ise;
“Sürdürülebilirlik için çalışmalarımız devam edecek”
Sürdürülebilirliği havacılık alanında dikkat edilmesi gereken bir değer olduğunu ifade eden TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Koordinatörü Bengi Vargül “Sürdürülebilirliği ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarıyla değerlendirmek gerekiyor. Tüm çalışanlarımıza sürdürülebilirlik konusunda eğitim veriyoruz. Bunun için bir okulumuz da mevcut. Tüm çalışmalarımızı gönülden yapıyoruz. Çünkü havacılık alanında sürdürülebilirlik çok önem verilmesi gereken bir konu.” şeklinde konuştu.
İzmir projesinde yürüttükleri geri dönüşüm çalışmalarıyla ilgili filmi katılımcılara izlettiler.
Daha sonra bizim de aralarında olduğumuz Kurultay çalışmalarında bulunanlara  "Çevre Dostu Sertifikaları"verildi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder