17 Kasım 2021 Çarşamba

BÖREKLER-YILMAZ PARLAR

 
                                                           

 

BALLI, PEYNIRLI, PATATESLI PATILE, GÖZLEME, KÖZLEME...



Malzemeler:
  • 2 su bardağı ılık su
  • 2,5 bardak un (aslında aldığı kadar demem lazım çünkü tahmini yazıyorum miktarını. Pizza hamurunu nasıl mümkün olduğunca yumuşak bir ekmek hamuru gibi yapıyorsak bu da öyle olmalı, oklavayla açarken un serpiyoruz böylece yapışmıyor)
  • 1 küp yaşmayanın 4'te biri
  • Tuz
Harcı için:
  • 2 patates, rendelenmiş suyu sıkılmış, pulbiber, tuz, 1 rendelenmiş soğan, 2 kaşık kıyılmış maydanoz, 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 tabak çatalla ezilmiş istediğiniz türde peynir, 2 kaşık kıyılmış maydanoz, 1 kaşık zeytinyağı
  • Üzerine sürmek için tereyağı
Hazırlanışı:
  1. Hamur malzemelerini yoğurun, yumuşak bir ekmek hamuru haline getirin yarım saat kadar dinlenip kabarmasını bekleyin. Hamuru mümkün olduğunca yumuşak yapmaya çalışın.
  2. Dinlenmiş ve kabarmış hamurdan erik büyüklüğünde yuvarlaklar alın. Top hamuru hafif unlanmış tezgahta elinizle bastırarak yassılaştırın ve üzerine hafif un serpin. Oklavayla yufkayı ince bir şekilde açın. Hamur çok yumuşak olduğu için kolay açılacak ama arada un serpme ihtiyacı hissedebilirsiniz.
  3. Harçları ayrı ayrı karıştırın. İstediğiniz harçtan alıp yufkanızın yarısına yayın ve diğer yarısını üstüne kapatıp ısıtılmış tavada orta ateşte iki tarafını da kızartın. Kızaran patileyi bir tabağa alıp iki tarafına tereyağı sürün ve aynı işleme hamur bitene kadar devam edin. 



BALLI GÖZLEME

Yukarıdaki gözleme hamurunun aynısını hazırlayıp aynı şekilde ince yufkayı açıp içine eritilmiş tereyağı, bal ve çekilmiş fıstık yayın. İkiye katlayarak yarım ay şekli verin ve tavada iki yüzünü de kızartın. İsterseniz üzerine tekrar tereyağı sürebilirsiniz. Ama bu gözlemeyi pembeleşene kadar kızartmak daha iyi oluyor yoksa çok kuruyabiliyor.



Eğer kalın hamurlu gözleme seviyorsanız malzemeyi çoğaltabilirsiniz. Bu ölçülerle 4 kişilik gözleme çıkıyor. Diyelim ki hamurunuz istediğinizden çok oldu; kalan hamuru buzdolabı poşetine koyup buzluğa koyabilirsiniz. Bir dahaki Pazar arasına istediğiniz harçtan koyup bir tava ekmeği yapılabilir.


MANTARLI KIYMALI BÖREK







Malzemeler;

  • 250 gr kıyma
  • 250 gr mantar, yıkanmış, küp doğranmış
  • 1 havuç, ince rendelenmiş
  • 3 küçük domates, soyulmuş, küp doğranmış
  • 1/2 su bardağı maydanoz, kıyılmış
  • 1 büyük soğan, küp doğranmış
  • 3 kaşık tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber

  • 1 kilo yufka
  • Zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1/2 bardak yoğurt


  • Hazırlanışı;
    1. Önce mantarı bir tavada bir kaşık tereyağıyla suyunu çekene kadar kavurun. Başka bir yere alın.
    2. Kıymayı bir kaşık tereyağında kavurun kıyma kavrulduktan sonra soğanları ekleyin ve kavrulana kadar sotelemeye devam edin.
    3. Salçayı ilave edip bir kaç kere karıştırın ve domatesleri, havucu, baharatları, maydanozu ilave edip bir dakika kadar soteleyin ve ocağın altını kapatın.

    Rulo yapılmış yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karışımını sürüp fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.

    PIRASALI & PATATESLI & KIYMALI BÖREKLER 




    PIRASALI BÖREK

    1 fırın tepsisi için

    Malzemeler;

  • 5-6 sap pırasa, küçük doğranmış
  • 4 yufka
  • Sıvıyağ, zeytinyağı veya eritilmiş tereyağı (sizin tercihinize kalmış)
  • Tuz, Karabiber, Pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 kase yoğurt
  • 1 yumurta

    Hazırlanışı;
    1. Bir tencerede iki kaşık zeytinyağında 1 tatlı kaşığı salçayı biraz kavurun ve doğranmış pırasaları ekleyin. Pırasalar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin, yaklaşık 10 dk. Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip karıştırın bir kenara soğuması için bırakın.
    2. Fırın tepsisini yağlayın veya yağlanmış kağıt serin.
    3. Yufkaları tezgaha açıp üstüste koyun ve ortadan ikiye bölün. Seçtiğiniz yağı (biz sıvıyağ kullandık bu sefer) bir kaseye koyun, fırçayla yufkanın her tarafını yağlayın.
    4. Pırasayı yufkanın uzun tarafına uzunlamasına yerleştirin ve yufkayı rulo sarın. Fırın tepsisinin ortasına rulo halinde yufkayı kendi etrafına sararak yerleştirin.
    5. Bütün yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın ve her ruloyu tepsideki yarım kalmış yuvarlağa devam ettirerek sarmaya devam edin.
    6. 1 kasede yoğurdu ve yumurtayı iyice çırpın ve tepsideki sarılmış böreklerin üstüne sürün. Eğer isterseniz sadece yumurta da sürebilirsiniz ama ben sebzeli böreklerde (ıspanak, pırasa vb.) yoğurtlu yumurta karışımını tercih ediyorum.
    7. 200 C derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin ve sıcak sıcak çayın yanında afiyetle yiyin.
     



    PATATESLİ & KIYMALI BÖREKLER

    Bu börekler tepsisinin ortasından başlayarak sarılmış şekilde değiller rulolalar tepsiye uzunlamasına yerleştirildi.

    1 tepsi için

    Malzemeler;

  • 4 yufka

    Harçları;

     

  • 4 orta boy patates, haşlanmış, pulbiber ve tuzla beraber çatalla ezilmiş
  • 250 gr. kıyma
  • 1 orta boy soğan, küp doğranmış
  • 2 domates, kabukları soyulmuş rendelenmiş veya küp doğranmış
  • Tuz, Karabiber, Pulbiber
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış

  • Yufkalara sürmek için sıvıyağ veya eritilmiş tereyağı

  • 1 yumurta + 2 yemek kaşığı sıvıyağ

    Hazırlanışı;
    1. Bir fırın tepsisini yağlayın veya yağlı kağıt serin.
    2. Bir tencereye 2 kaşık zeytinyağı koyun ve 250 gr kıymayı suyunu çekene kadar kavurun. Kıyma kavrulduğunda içine küp doğranmış soğanları atın ve 2-3 dakika daha kavurun. Domatesleri, tuzu ve baharatları ekleyin 10 dakika daha kavurduktan sonra kıyılmış maydanozları ekleyip ocağı kapatın ve kıymayı bir kenara soğuması için bırakın.
    3. Patatesleri tuz ve pulbiber ile çatalla yeterince ezin.
    4. Yufkaları tezgaha üst üste koyun ve ortadan ikiye bölün.
    5. En üstteki yufkayı yağlayın ve patates veya kıyma harcını yufkanın uzun kenarına uzunlamasına yerleştirip rulo yapın. Ruloyu fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin.
    6. Bütün yufkalar bitene kadar aynı işleme devam edin. Ruloları yanyana tepsiye yerleştirin. Biz tepsinin bir kenarını kıymalı bir kenarını patatesli olarak hazırladık.
    7. Bir kasede yumurta ve iki yemek kaşığı sıvıyağı çırpın. Böreklerin üzerine sürün. 200 C derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

  • HAZIR YUFKAYLA FIRINDA MANTI







    Malzemeler;

  • 4 yufka
  • 500 gr kıyma
  • 3 kuru soğan, çok küçük doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz, kıyılmış
  • Tuz
  • 1 kase su


  • Sosları için;

  • 1 büyük kase yoğurt
  • Eğer isterseniz 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 2 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık salça
  • 2 tatlı kaşığı pulbiber


  • Hazırlanışı;
    1. Kıymayı, soğanı, baharatları ve tuzu, salçayı ve maydanozu yoğurarak bir harç hazırlayın.
    2. Yufkaları üstüste dizip sekiz üçgene bölün.
    3. Harçtan bir tatlı kaşığı alığ yufkanın geniş kısmına yayın ve rulo yapın.
    4. Rulonun üzerine bir fırçayı kasedeki suya batırıp sürerek ıslatın.Ruloya yukarıdaki fotoğraftaki gibi yuvarlak şeklini verin. Açılmaması için isterseniz her birine uzun kürdanlardan saplayabilirsiniz hem de servisi de daha kolay olabilir.
    5. Harç ve yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. Yufkalı mantıları eğer kürdansızlarsa sıkı birşekilde yanyana yağlanmış kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizin.
    6. Tepsideki mantıların üzerilerine de fırçayla su sürün. 200C derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.




    Sosları;
    1. Yoğurdu çırpma teliyle pürüzsüzleşene kadar hafifçe çırpın.
    2. İsterseniz ezilmiş sarımsağını şimdi ekleyin. Veya sofraya hafif sulandırılmış şekilde ezilmiş sarımsağı ayrı bir şekilde servis yapın.
    3. Sos tavasında tereyağını eritin. Salça ve pulbiberi ekleyip bir kaç saniye kavurun. Eğer salça koyduysanız sosumsu bir kıvam alması için biraz su ekleyebilirsiniz. Kaynadıktan sonra sos kasesine alın.

    BOŞNAK BÖREĞI




    Malzemeler:


    • 1 su bardağı süt
    • 1/2 su bardağı sıvıyağ
    • 2 yumurta
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • 1/2 paket yaş maya
    • Tuz
    • Aldığı kadar un

      İç Malzemesi:

    • 3 Patates
    • 200 gr. kıyma
    • 150 gr. tereyağ
    • 1 kuru soğan
    • Maydanoz
    • Tuz
    • Karabiber
    • Kırmızı biber
    • Yarım su bardağı sıvı yağ
    • Üstüne sürmek için: 1 yumurta sarısı


    Hazırlanışı;


    1. Malzemelerin hepsi karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Yarım saat üstü örtülü olarak mayalandırılır.
    2. Patatesler haşlanır, soyulur bir çatalla ezilir. İnce kıyılmış soğan ve kıyma tereyağda hafif kavrulur. Baharatlar ve ezilmiş patates ilave edilir ateşten alınır.
    3. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Unlayarak oklavayla ince açılır hafif yağlanır yufkanın bir tarafı katlanır ortasına patesli harç koyulur ve rulo şeklinde sarılır.
    4. Tepsi yağlanır. Ortasına ilk ruloyu kendi etrafında döndürerek sarılır. Diğer yufkalarıda açıp tepsi dolana kadar etrafına sarılır.
    5. Üstüne bir kaç damla yağla çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Sıcak fırında pişirilir.(Boşnak böreğine yumurta sürülmez gibi bir şey okumuştum ama annem kabul etmedi biz sürdük)


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder