17 Temmuz 2013 Çarşamba

Fransız Ulusal bayramında İstanbul Başkonsolosu Herve Magro-Yılmaz Parlar


ÖZGÜRLÜKLER YOLUNDAKİ İLERLEYİŞİNİZDE YANINIZDAYIZ


14 Temmuz Fransız Ulusal bayramında İstanbul Başkonsolosu Herve Magro 4 yıl geçirdiği görevini tamamlarken veda konuşmasıda sayılan günün mana ve ehemiyetini anlatan konuşmasında çok sıcak mesajlar verdi. Türkçe ve Fransızca olarak yaptığıkonuşmasında “Barış sürecini başarıyla sonuçlandırmak gibi son haftalarda yaşanan olaylardan doğru dersleri çıkarabilmek, Türkiye demokrasini daha güclü kılmak adına birer fırsattır. Özgürlükler yolundaki ilerleyişinizde daima yanınızda yer alacağız.”dedi


İstanbul’da kutlanan 14 Temmuz Fransız Ulusal bayramıFransız sarayında konsoloslukca verilen resepsiyonla kutlandı. Yabancı -Türk işdünyasının, siyasi, sanat akademisyen ünlüleri bürokrat teknokrat ve İstanbul’un elit konukları davette buluştular.


Resepsiyonun ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle dine olan saygı ve nezaketi ile iftar saatinde noktalayan ve ikramın iftardan sonra yapılması gözlerden kaçmadı.




İstanbul Başkonsolosu Herve Magro konuşmasında “Gelişimizden bu yana dördüncü kez ulusal bayramımızı birlikte kutlamak amacıyla bu denli kalabalık şekilde eşim ile birlikte sizleri Fransız sarayında ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu gün Fransız iktidarın 224 ncü yıldönümünü kutluyoruz.

Bu aynı zamanda Bastil’in alınışından bir yıl sonra Fransa’nın tüm taraftarların tüm Fransız yurttaşların özgürlük ve eşitlik kardeşce beraberliğin simgesi gibi sayılan federasyon bayramının yıl dönümüdür. Böylelikle 14 temmuz 1790 da ülke genelinde gelen bu temsilciler aynı ulusal topluluğa aidiyet verilmesini ilan etmişlerdir. Bu gün milli birliliğimizin ortak arzusunu göstermeye ve kraliyet gücü ile ihtilalciler arasındaki çatışma çıkmaya yönelikti. 1880 de parlamenterler 14 temmuzu milli bayramımızı yapmaya resmi olarak karar verdiklerinde öne sürülen bu simge vesile olmuştu. Böylesi bu uzlaşma çabası bu denli değişken dünyaya açık olarak toplumlarımızda daha iyi geleceği göstermektedir.”




Mango Türkiye’nin son zamanlarda yaşanan olaylarada değinerek “Barış sürecini başarıyla sonuçlandırmak gibi son haftalarda yaşanan olaylardan doğru dersleri çıkarabilmek, Türkiye demokrasini daha güclü kılmak adına birer fırsattır. Özgürlükler yolundaki ilerleyişinizde daima yanınızda yer alacağız.”





Mango ikili ilişkilerle ilgili sözleri; “Gelecekten bahsederken tabiî ki ikili ilişkilerimizi anımsatmadan gecmiyeceğim. Geçen yıl sizlere yeni bir sayfanın açıldığını söylüyordum. Açıktır ki bundan daha sakin alanda çalışabilmekteyiz. İkili temaslar çoğalmıştır. Bir çok konuda Avrupa birliğide dahil olmak üzere diyaloğumuz güçlenmiştir. Ben kendi adıma törenlerimizin sıkıca bağlı olduklarına ikna olmuş biri olarak bu fikri sürdürmeye devam ediyorum. Bu aynı zamanda İstanbul’da geçirilen 4 yıl boyunca vermiş olduğunuz yardım ve göstermiş olduğunuz desteklerden dolayı hem eşim hemde kendi adıma sizlere teşekkür ederim. Burada bulunduğumuz süre boyunca ikili ilişkiler için varlığınızın önemini takdir edebildik. Sayıları 5 ila % 4o oranında artmış olan yurtaşlarımızın yanında ara vermeden çalışan Fransız kuruluşları etkinliklerini kastediyorum özellikle Avrupa liseler ve üniversiteler şeklinde öneminin gücünde olduğu zorluklarına rağmen kültür varlıklarımızın sürekliğini sağlıyan eğitim elemanlarını ve çalışanları kastediyorum.


Kendileri olmadan 14 temmuzun bu şekilde olamıyacağı şirketleri kastederek bu şirketlerki esas olarak ikili ilişkilerimizin dinamiğini temsil etmektedirler geldiğimizde bunların sayıları 250 idi bu gün ise 450 her iki tarafta kararlı çok daha iyi iş birliği yapabiliriz.”

Magro konuşmasınıyine “Yaşasın Fransa Yaşasın Türkiye”Şeklinde bitirdi.

Konuklar Canlı orkestranın nostaljik Fransız şarkılarıyla birlikte dans ederek eğlenerek günü kutladılar.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder