16 Kasım 2021 Salı

BALIK-YILMAZ PARLAR

 
                                                           


 Patlıcanlı Balık Kebabı  

Güleryüz Restaurantlar rotamızın durağı, en iyi balık ve deniz ürünleri yemeklerine sahip günümüzün trendlerinin en önemli restaurantlardan biri olan, Feneryolu Bağdat caddesinde bulunan Moshonis Balık Restaurantdı. 

Pişirme yöntemleri, yemekleri hazırlama şeklinin üstünlüğü ve yaratıcı ürünlere sahip en iyinin en iyisi olanlardan olan, Moshonis Balık Restaurant mekanın sahibi Ayvalık Cunda adasından gelen,1986 yılından beri sektör içinde olan şef İsmail Doğan. 

Efsaneleşen balık yemekleriyle Türk Balık gastronomimize fayda sağlayan emekleri geçen şeflerimizden.

Kullandığı uyumlu baharatlarla, sebzelerle, soslarla balığın saflığını bozmadan lezzeti zenginleştirmesini bilen altın elli duayenlerden.



Patlıcanlı Balık Kebab tarifini istedik kendilerine has deneyimlerden sonra çok lezzetli yemek haline getirdikleri spesialitenin esas en önemli tarafı taze ve en iyi deniz ürünleri ve türevleri olması. 



Malzemeler deniz Levrek, közlenmiş patlıcan, taze soğan, sarımsak, maydanoz, özel sos, çeşitli baharatlar, pul biber, yumurta akı, granül kaşar peynir ve krema




yilmazparlar@yahoo.com



KALKAN BALIĞI CİĞERİNDEN KÜLBASTI

Sultanahmet Küçük Ayasofya Caddesinde bulunan, “Sultan Köşesi Restaurant” sahibi Recep İncecik tarifi

 


“Yeteri kadar kalkan balığı ciğeri iyice temizlenir

 

Kalınca olan yerleri keskin bıçakla açılır

 

Fileto yaptıktan sonra tuzlayarak ızgaraya yerleştirilir.

Kısık ateşte sık sık temiz maşa ile çevirilerek tamamen piştiğinde hafif küllenmiş ateşe yerleştirilmiş sahanın içine alınır.

 


Üzerine karabiber ve tarçın ilave edilir

 

kapağı kapalı olarak, bir miktar bekledikten sonra eğer arzu edilirse üzerine limon sıkılabilir.

 


Bu  şekilde külbastısı yapılan kalkan balığı ciğeri, sıcak sıcak servis edilir

 

Kalkanbalığı ciğeri külbastısı, diğer külbastıların tamamından daha lezzetli olur.

 

Gayet güzel gıdadır. Bundan daha lezzetli yemek olamaz.” Sözleriylede tarifini yankılandırıyor.

 

FIRINDA BALLI SOMON & KREMALI SEBZELI SPAGETTI


ukllş





Fırında Ballı Somon

Sos Malzemeleri:
(fotoğraftaki 1 somon dilimi için)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 defne yaprağı
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1 diş sarımsak, dörde bölünmüş
  • İsteğinize göre tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Pişerken üzerine 1 kiraz domates
Hazırlanışı:
  1. Somon dilimini bir tabakta zeytinyağı, bal, baharatlar ve tuzla birlikte ovun. Üzerine bir defne yaprağı koyup tabağı streçle kapatın. Bu şekilde 2-3 saat bekletin. 
  2. Fırın kabına biraz zeytinyağı döküp somon dilimlerini defne yaprağıyla birlikte yerleştirin ve üzerine bir kiraz domatesi ikiye bölüp koyun.
  3. Üstüne folyoyla veya fırın kağıdıyla kapatıp yarım saat kadar pişirin. Balık ne de olsa hızlı pişiyor. Piştikten sonra folyoyu/kağıdı kaldırıp fırının ızgarasını açarak üzerinin kızarması için 5 dakika daha fırında bırakın.
pasta
Kremalı Sebzeli Spagetti

Somon fırında pişerken kremalı spagettiyi yapabilirsiniz. Somonun tadı tavuğa benzediği için sanırım kremalı makarna türlerinin yanına çok yakıştığını düşünüyorum. Bazı şeyler ayrı ayrı çok güzeldir ama yan yana uyumsuz olurlar, lezzetlerini de kaybederler bazı şeyler de böyle birbirini tat olarak tamamlıyorlar. Bir de balık ve süt ürünleri spekülasyonu var ama bu sanırım balık taze değilse geçerli. Bize bir şey olmadı yaşıyoruz :).

Malzemeler:
  • 2 kabak, jülyen doğranmış
  • 2 havuç, jülyen doğranmış
  • 2 kırmızı biber, ince halka doğranmış
  • 1 paket krema
  • 3/4 paket spagetti
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
Hazırlanışı:
  1. Spagettiyi zeytinyağı ve tuzlu suda 8 dakika kadar haşlayıp, süzün ve bir kenara koyun.
  2. Bir tavada 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve bütün halindeki iki diş sarımsağı 1 dakika kadar soteledikten sonra havuç ve biberleri ekleyin. 
  3. Havuç ve biberler istediğiniz şekilde kızarana kadar sotelemeye devam edin. Son olarak kabakları ekleyin ve sotelemeye devam edin. 
  4. Karabiber ve tuzunu ekleyin. Sebzeleriniz istediğiniz şekilde piştiğinde (çünkü kimi çok diri, kimi iyice pişmiş sever,) sarımsakları çıkarıp atın. Sütü ve kremayı ekleyip bir - iki fokurdatın.
  5. Ocağın altını iyice kısıp, haşlanmış spagettiyi ekleyin ve ezmeden iki büyük çatal yardımıyla iyice karıştırın. 
  6. Servis yaparken somon diliminin yanına spagettiyi koyduktan sonra muhtemelen altına inmiş sebzelerden seçerek alıp makarnanın üzerine koyun. Bu tarz malzemeler hep tencerenin dibine iniyor çünkü bir bakıma iyi oluyor çünkü sebzeleri böyle en üste ayrıca koyunca daha şık bir tabak oluyor.

TON BALIKLI SEMIZOTU SALATASI



Malzemeler:


  • 1 kutu ton balığı
  • 1 demet semizotu
  • 1 limonun suyu
  • 2 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ

Hazırlanışı:

  1. Semizotlarının sap kısımlarını kesin. Yapraklarını iyice yıkadıktan sonra süzün.
  2. Çukur bir kaba mayonez, zeytinyağ, limon suyu, dövülmüş sarmısak, dereotu, hardal karabiber ve tuz koyup çırpın. 
  3. İçine semizotlarını atın. Sos, semizotlarına iyice karışmalı. Semizotlarını salata tabağına alın. Ton balığını üzerine koyup limon dilimleriyle süsledikten sonra servis yapın.

MANTAR SOSLU IZGARA BALIK BUĞULAMA 





Balıkları kişniş, karabiber ve toz kırmızı biberle ovduktan sonra ızgarada iki tarafını çevirerek kızarttım.

Derin bir tavada ikiye bölünmüş mantarları tereyağında suyunu çekene kadar kavurdum. İçine biraz toz kırmızı biber ve tuz, iki arpacık soğan attım. Biraz da soğanlarla kavrulurken kabbukları soyulmuş iri bir şekilde küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip pişirdim (bence kiraz domates daha güzel olur ama o an yoktu). Mantarlı sos piştikten sonra servis tabağına alta sosu koyup üzerine ızgara balıkları yerleştirerek servis yaptım (mantar ve balık harika bir ikili).



Bunda da buğulama yapmaya çalıştım :). Teflon tavada 4 kaşık zeytinyağında ikiye bölünmüş 5-6 tane kiraz domatesi iki diş sarımsakla biraz kavurdum. Kekik ve karabiberle ovulmuş balığı teflon tavaya yerleştirip çok az su ekledim (balığı geçmiyecek kadar yani balığı buğulamaya yetecek kadar). Yarım limonu da dilimleyerek balıkların üzerine yerleştirdim. Maydanozları iri bir şekilde doğrayıp üzerine serptim.

TON BALIKLI SALATA 

 




Malzemeler;


  • 1 büyük ton balık(gr.)
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet maydonoz
  • 1 marul
  • 2 büyük havuç
  • 10 tane kornişon turşu
  • 20 tane yeşil dolma zeytin
  • 3 tane limon
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı mısır(haşlanmış,ya da konserve)
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı;

  1. Havuçlar diri kalacak kadar haşlanır, soyulur ve küçük küçük doğranır.
  2. Kornişon turşular küçük küçük doğranır.
  3. Dolmalık zeytinlerin yarısı küçük doğranır, yarısı süslemek için ortadan ikiye bölünür.
  4. Marul, maydanoz, taze soğan ince kıyılır.
  5. Ton balığının yağı süzülür, bir limon suyuyla harmanlanır.
  6. İnce kıyılmış, maydanoz, taze soğan, kornişon turşu, havuç ve yeşil zeytinler balığa ilave edilir.
  7. Zeytinyağ, tuz ve karabiber ilave edilip karıştırılır. Servis yapılacak tabağa alınır marul ve domatesle süslenir, mısır serpiştirilir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder