16 Kasım 2021 Salı

APERITIF-YILMAZ PARLAR

 
                                                           

 

YENI BIR TAT} KINOA (QUINOA) EKMEKLI KAHVALTI

 

DSCN9698




DSCN9702And Dağlarındaki topluluklar tarafından çok eskiden beri kullanılan kinoa, Mayalar zamanında çok değer verilirmiş. Biz nasıl başak dalına değer veriyorsak sanırım aynı şekilde büyük bir anlam taşırmış. Bugün Peru, Bolivya, Ekvator'da yetiştirilmeye ve kullanılmaya devam ediyor.

Popülaritesi biraz da "sağlıklı beslenmeliyiz" mottosunu sürekli kullanan Hollywood ünlülerine borçlu. Örneğin Gwyneth Paltrow'un geçtiğimiz Nisan ayında çıkardığı "It's all good: Delicious, Easy Recipes That Will Make You Look Good and Feel Great" yemek kitabında da bol bol kinoalı yemek tarifi var.

Bir de sağlıklı popüler yiyecekler arasında "kale" var. Onu da denemek bir gün nasip olur herhalde. Şu ana kadar yutamadığım tek şey brüksel lahanası oldu ondan kötü olamaz diye düşünüyorum. :) 

Gelelim bu kraker ekmeklere... Fransız bir marka "çiçek ekmekler" adıyla sunmuş. Ve açıkçası ben çok sevdim. Önce tatlı ve reçelle denedim ama tuzlu tatların daha çok yakıştığına karar verdim. Yukarıdaki gibi bruschetta tarzında bir sunumla atıştırmalık ve kahvaltı için harika oluyor. Biraz pirinç patlağı havası da var. Tabii ki glüten tüketemeyenler için çok güzel bir alternatif. 

PATATESLI PIZZA


Kahvaltı

Geçtiğimiz Cuma günü komşumuz bu harika kahvaltı sofrasını bize hazırlamıştı. Hava dışarıda soğuk olmasına rağmen içeriden böyle güzel ve aydınlık olunca sofranın güzelliği ikiye katlandı. Sofrada leziz salataların yanında farklı zeytin çeşitlerinden Halhalı zeytiniyle ilk defa tanıştım ve bayıldım. Zeytinin bir meyve olduğu bunu yerken daha iyi anlaşılıyor. Zahmetli, çok lezzetli, şık ve rahatlıkla önerebileceğim bir kahvaltı sofrasını fotoğraflarda görebilirsiniz.  Sebze Salatası, Patatesli Pizza ve Baharat Soslu Salatalardan Patatesli Pizzanın tarifini ekliyorum. Ev sahibinin ellerine sağlık.

Kahvaltı

Malzemeler:
  • 3 orta boy patates, küp doğramış
  • 2 sivri biber, 1 cmlik doğranmış
  • 6-7 parmak sosis, doğranmış
  • 1 domates, küp doğranmış
  • Kaşar rendesi
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı:
  1. Öncelikle küp doğranmış patatesleri zeytinyağında kızartın. Önce bir havlu kağıt üzerinde fazla yağını alıp sonra bir fırın kabına aktarın.
  2. Ardından daha az yağda biber ve sosisi soteleyin ve patateslerin üstüne alın. Doğranmış domatesi de soteledikten sonra bütün malzemeleri karıştırın ve biraz tuz serpin.
  3. Fırın kabındaki kızarmış malzemelerin üzerine istediğiniz miktarda kaşar rendesi serptikten sonra kaşarı eriyip biraz kızarması için fırına koyun. Malzemeler sizin zevkinize göre değişebilir tabii ki.

DOMATES SOSLU KÖZLENMIŞ KARNIYARIK


Yine bir aperitif diyeceğim ama patlıcan ve etsiz yemek sevenler için ana yemek de olabilir veya etli yemeklerin yanına sıcak bir zeytinyağlı. Böreklerin yanında bir ara sıcak tabağını çok güzel tamamlıyor.

Malzemeler: (4 kişilik)

  • 4 patlıcan
  • 2 büyük domates, küp doğranmış
  • 10 mantar, küp doğranmış
  • 1 küçük soğan, yemeklik doğranmış
  • 2 sivri biber, ince kıyılmış
  • Pul biber, tuz 
  • 2 kaşık zeytinyağı
Hazırlanışı:
  1. Patlıcanları bıçakla birkaç yerinden delerek fırının ızgarasıyla közleyin ve kabuklarını soyup bir tabağa dizin. Karnıyarık gibi ortasından ayırarak içini çukurlaştırın.
  2. Küp doğranmış mantarları suyunu çeken kadar 2 kaşık zeytinyağında soteleyin. Mantarlar suyunu çekince yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve 1 dakika kadar soteleyin.
  3. Biberleri de 1 dakika kadar soteledikten sonra domatesleri, tuzunu ve baharatını ekleyip 15 dakika kadar kapağını kapatıp kaynatın.
  4. Sos piştiğinde patlıcanların içine doldurup servis yapabilirsiniz. Sıcak servis yapmak isterseniz ısıya dayanıklı bir kapta sıcak fırında 1

KÖZLENMIŞ KIRMIZI BIBERLER


  1. Yine "yoğunduk yaptıklarımızı fotoğraflayıp ekleyemedik, şöyle oldu böyle oldu" bahanesi sunmayacağım. Bu yoğunluk hayatımızın bir parçası oldu artık.

    Resimde anlatacağım aperitife tarif de denmez sanırım çok kolay o yüzden bir öneri diyebilirim. Belki de daha önceden anlatmışımdır yapılışını; öyleyse en azından bir hatırlatma olur. Bu kırmızı biberleri çoğu kişi peynirle doldurarak yapıyor. Bizdeyse böyle sade olarak pek çok yemek sofrasında servis edilir. Bununla ilgili tek zor kısım közlemek olsa gerek o da fırında çok pratik oluyor.

    İsterseniz sıcak açmaların yanına bir ikindi çayında veya kahvaltıda isterseniz ana bir yemeğin yanına hafif bir aperitif olarak sunabilirsiniz. İsterseniz yazın ekmek makinesinden sıcak sıcak çıkmış bir dilim ekmekle öğle arası atıştırması olarak da yiyebilirsiniz. Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını soyup buzlukta kışa saklayabilirsiniz veya konservesini yapabilirsiniz (hazır konservesini satıyorlar sanırım ama hazırların tatlarını hiç beğenmiyorum).

    Peynirli severlere not: İsterseniz bu güllerin üzerine krem peyniri krema torbasıyla sıkarak şekilli bir top kondurabilirsiniz.

    Malzemeler:

    • 4 uzun kırmızı biber
    • 3 diş sarımsak
    • Zeytinyağı ve tuz
    • Süslemek için 2-3 dal maydanoz
    Hazırlanışı:
    1. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip fırının ızgara ayarını açın ve kağıdın üzerine biberleri dizin. Bir kaç yerinden delebilirsiniz. Arada kontrol ederek biberler közlendikçe kızarmayan tarafları çevirin. 
    2. Bu işlem bitince kabuklarını soyun ve uzun 2 cm eninde şeritler çıkarın. Bu şeritleri rulo yaparak servis tabağınıza dizin.
    3. Sarımsakları dilimleyin isterseniz çiğ olarak isterseniz biraz zeytinyağında kızarmadan 30 saniye kadar soteleyerek her bir biber rulosunun üzerine yerleştirin.
    4. Son olarak zeytinyağı ve tuzu çırparak biberlerin üzerinde gezdirin ve maydanozla süsleyin. İsterseniz sosa sevdiğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz.

KOLAY EKMEK PIZZASI



  1. Bunu çok işim olduğunda ve yemeğe az vaktim olduğunda yapıyorum. Büyük bir dilim köy ekmeğine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Üzerine 2 mantarı dilimleyerek yerleştirin, sucukları dilimleyerek yerleştirin. Domatesleri küp halinde koyun en üste biraz kekik serpin ve tekrar zeytinyağı gezdirin. Kaşar dilimlerini de yerleştirip fırında ızgarada üzerini kızartın. Ben biraz unutmuşum ekmeğin kenarları yandı. Malzemeleri genellikle canım ne isterse olarak seçiyorum. Siz de isterseniz kıyılmış sivri biber koyabilirsiniz veya piştikten sonra üzerine roka yaprakları da çok güzel olacaktır. Aniden gelen misafirlere de bir nevi kanepe olarak yapılab 

DEFNE YAPRAKLI & SOĞANLI TART



  1.  Aslında harcından çok hamuru ilgimi çekti. Bugün denemek için iki kişilik yaptım. Fotoğrafı çektikten sonra biraz da üzerinde oynıyım dedim.

    Notlar: Öncelikle benim tart hamurum çok geldiği için iki kaba fazla fazla koydum o yüzden alt kısmı çıtır olamadı. Arpacık soğan olmadığından elimdeki en minik soğanları (5cm çapında) halka doğrayarak kullandım. Ve bence daha yassı bir kalıpta pişerse hamurunun daha güzel kızaracağını düşünüyorum. Yakın zamanda farklı bir harçla yine deneyebilirim.

    Eğer soğan yemeği hiç düşünemiyorsanız; patatesli hamuru denemenizi tavsiye ediyorum. İçine sotelenmiş tavuk veya et parçaları, köfte de koyabilirsiniz. Aslında çok daha fazla kabarmışlardı ama fırından çıkarınca indiler.

    Malzemeler (2 Kişilik):

    Harcı için;
    • 2 küçük kuru soğan (5cm çapında) veya 4 arpacık soğan
    • 2 tatlı kaşığı tereyağı
    • 2 defne yaprağı
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı şeker
    • Taze çekilmiş karabiber
    Hamuru için;
    • 1 orta boy patates, haşlanmış
    • 1,5 yemek kaşığı un
    • 1 çay kaşığı kabartma tozu
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı tereyağı

    Hazırlanışı:
    1. Tereyağını bir tavada eritin.
    2. Normal kuru soğan kullanacaksanız halka doğrayın veya arpacık soğanları sadece soyup bütün halde erimiş tereyağına defne yapraklarıyla birlikte atın.
    3. Şeker ve tuzunu ekleyip kısık ateşte soğanlar şeffaflaşıp yumuşayıncaya kadar soteleyin.
    4. Haşlanmış patatesi çatalla iyice ezin.
    5. Tereyağı ve tuzunu ekleyip yoğurun. 
    6. Un ve kabartma tozunu karıştırıp birlikte ekleyin ve yoğurun. Birbirini tutan bir hamur olucak. 
    7. Kullanıcağınız kabı tereyağıyla yağlayın.
    8. Hamuru kalıbınızın büyüklüğüne göre elinizde poğaça hamuru gibi yayın ve kalıba yerleştirin.
    9. İçine soğanları ve defne yapraklarını koyup 175 derece ısıtılmış fırında kızarıp kabarana kadar pişirin.
  2. KEREVIZ SALATASI & ALMAN BISKÜVILERI}


DSCN7353












Bugün çok güzel bir gündü. Eski arkadaşım tatlı mı tatlı bebeğiyle geldi. Bayağıdır kar-kış muhabbetinden dolayı bu tarz sosyalliğimiz azalmıştı iyi oldu. Birlikte oturduk yedik, içtik, güldük. Sofradan blogta olmayan tarifini verebileceğim iki basit şey var sanırım. En azından bir menü fikri olur diyerek içeriği ekliyorum.






Masada fotoğraflarda olmayan Su Böreği ve Pizza vardı. Onları sofraya sıcak sıcak koymak için fırında bekletiyorduk. Pizzayı çok fazla çeşit olduğu için ince hamurlu yaptım. Tuzlu çubukların hamuru ise buradaki Tuzlu Kurabiye tarifiyle aynı sadece şekil verirken uzun çubuklar halinde pişirildiler. Aslında bunlar Kereviz Salatasına batırılarak yenmesi için yapılmıştı ama sunum olarak istediğim gibi koyamadım.


DSCN7352





Salata olarak mercimek köftesi, zeytinyağlı sarma, hazır salata soslarından balzamik sirkeli sos kullandığım marul-roka-kiraz domates salatası ve kereviz salatası vardı. Mercimek köftesinde blogtaki tariften farklı olan tek şey sosuna kimyonun yanında kişniş de eklemiş olma
Kereviz Salatasının tarifi yok sanırım blogta bunu ekleyebilirim Yapılışı en kolay ve sevenler için en lezzetli salatalardan biridir herhalde? Ben evde kereviz varsa sabahları hemen bu salatayı yapıp bir dilim köy ekmeğinin üzerine bolca koyup çayla birlikte yiyerek kahvaltımı yapıyorum. Kahvaltıda peynir-ekmek yeme alışkanlığım pek yok. Bu tarz salata ve zeytinyağlılar beni kurtarıyor.


Kereviz Salatası:

Öncelikle bir kaseye 4 kaşık yoğurt 2 kaşık mayonezi koyup karıştırın. Büyük bir kerevizi çiğ olarak el rendesinin ince tarafıyla rendelemeye başlayın ama arada bir rendelediğiniz kerevizi yoğurt karışımına ekleyip iyice karıştırın yoksa hemen kararıyor (bu ayrıntıyı çoğu kişi biliyordur tabii ki ama blogu 12 yaşında biri de okuyabiliyor ya da yeni yemek yapmaya başlamış biri de okuyabiliyor o yüzden belirtmeyi uygun gördüm. Yemek kitabı gibi ayrıntı ve püf noktalarını belirtmeden sadece tarifi eklemiş olmak için yazılan yemek bloglarının amacını karşılamadığını düşünüyorum). Bu şekilde devam edin. İsterseniz içine sarımsak (ben sevmediğim için koymuyorum ve daha hafif oluyor bence) ve dövülmüş ceviz ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. 

DSCN7351

DSCN7348





Tuzlularımızı yedikten sonra sıra tatlılara geldi. Annem sevgili misafirimiz arayıp bize gelmek istediğini söylediğinde aşure yapıyordu. Hemen onlara da ayıralım dedik. Tatlılardan biri aşureydi yine fotoğrafı yok üzgünüm o sırada yemekle meşguldük. :) Bir diğeri blogta da olan Williams-Sonoma'nın çikolatalı keki. Sade çikolatalı kek olmasın diye üzerine bir başka menüde de denediğim gibi krema sürüp meyve dizdim.

DSCN7337
DSCN7347










Annemin Elmalı pastasının yanında geçen gün hediye gelen "Alman Bisküvisi" dediğim bisküvilerden aşağıdaki mini-pastaları yaptım. Sanırım Sahra da yapmıştı bunlardan tarifini ekledi mi bilmiyorum ama bu aralar elden ele satılıyor bu bisküviler. Eminönünde veya başka bir yerde satıldığını gördünüz mü? Görür duyarsanız haber veriniz lütfen ben çok sevdim hazırlanışı çok pratik ve yerken hafif. Biraz kedidiline benziyor ama tam olarak aynı değil tadı.

DSCN7339

Yarım litre süte, 2 türk kahvesi fincanı un, 2 fincan şeker koyup muhallebi gibi pişirin. 1 poşet krem şantiyi pişen muhallebiye ekleyip el blendırıyla pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.Bir kenarda hazır toz çikolata sosunu paketin üzerindeki tarife göre pişirin ve soğuması için kenara alın. Fotoğraftaki pasta kağıtlarını açıp bir tepsiye yanyana dizmek lazım. Sonra bir kaseye biraz süt koyun ve bisküvileri tam olarak batırmadan süte batırıp hemen çıkarın ve kağıtlara dizin. İlk sırayı tamamladıktan sonra muhallebiden birer tatlı kaşığı ıslatılmış bisküvilere koyun. Diğer bisküvileri ıslatarak üstlerini kapatın ve çikolata sosunu en üste dökün.Bence istenirse arasına meyve konulabilir, çikolata sosunun üzerine hindistan cevizi serptim farklı kuruyemişler çekilerek serpilebilir. Çok basit ve lezzetli.

DSCN7342






Her ikindi sofrasında yapılanları anlatırken nedense unutulan bir demirbaş öğe var: Türk çayı. Ben pek sevmesem de yokluğunu hiç aramamış olsam da bu menüye ilaveten tabii ki bu sofrada da çay vardı.İşte dantelli soframız böyleydi. Sofradaki keten örtünün üzerine serdiğim bu tül örtüyü English Home'dan almıştım. Bu kombinasyon çok hoşuma gitti. Gidip başka çeşit ve renklerine de bakmayı düşünüyorum yakın zamanda. Bu kadar yazının üstüne sofradan kalanlardan atıştırmak üzere mutfağa gideyim bari.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder