17 Kasım 2021 Çarşamba

EKMEKLER-YILMAZ PARLAR

 
                                                           

YAŞ MAYALI EKMEK TARIFI (ÇITIR KABUK VE YUMUŞAK KABUK)




 



YUMUŞACIK EKMEK Mİ YOKSA SERT VE DAHA DOYURUCU BİR EKMEK Mİ?


malzemeler

4,5 su bardağı un
20 gr yaş maya
2 su bardağı ılık su
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz


yapılışı


Büyük bir kaseye ılık suyu ve yaş mayayı ekleyin. Bir tahta kaşıkla yaş maya eriyinceye kadar karıştırın. Zeytinyağını ekleyin.

3 bardak unu ekleyin ve tahta kaşıkla karıştırın. Bu aşamada oldukça sulu bir hamurunuz olacak kolaylıkla karışıyor. Zaten ele aşırı yapıştığı için el sürmeden yoğurmak daha pratik oluyor. 

4. bardak unu da serperek ekleyin. Şimdi hamur biraz daha sert hale gelmiş olacak. Un kasenin kenarlarına yapışıcak muhtemelen. Tahta kaşıkla hamuru top gibi kasenin içinde çevirin. Tıpkı mikserde yoğurunca olacak işlem gibi. Bu noktada hamuru kaşıkla toparlayamadığınızı düşünürseniz yarım bardak unu elinize serpip hamuru elinizle toparlayabilirsiniz veya biraz zeytinyağı elinize dökerseniz yapışmaz.

Kaseyi streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve ılık bir ortamda 40 dk - 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Ben genellikle kaloriferin üstüne koyuyorum. Ya da kaynayan bir yemek varsa onun üstüne koyuyorum. Daha hızlı kabarıyor.

Mayalandıktan sonra çok yumuşak bir hamurunuz olacak. Tezgaha bolca un serpin ve mayalan hamuru üstüne çıkarın. Hamurun üstüne de bolca un serpin ama çok da sert olmamasına dikkat edin. Elinize biraz yapışmaya devam edecek. Hamuru güzelce yoğurup pürüzsüz hale getirip istediğiniz şekli verin ve unlanmış tepsiye koyun.

Eğer hamurunuz sert değil hala hafif ele yapışan bir hamursa bu aşamada üzerini bir avuç un ile sıvadıkça hamurun unu emdiğini göreceksiniz. Bu da hamurun kabuğunu sertleşmesini ve kalınlaşmasını sağlıyor.

Eğer hamurunuz biraz aha yoğunsa yine un sürerek çıtır ama ince bir kabuk elde edebilirsiniz. Bu yüzden hamurun kıvamını ayarlamak size kalmış.

Ben fırını 2. mayalandırma yani tepside mayalandırma yaparken 250C fanlı ayarda ısıtmak üzere ısıtmaya açıyorum. Eğer fırınınız daha hızlı 250 C ayarında ısınıyorsa bu da yine sizin zamanlanmanıza kalmış.

Tepside de 40 dk mayalandırdıktan sonra fırına vermeden önce bıçak üzerine çizikler atarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Bıçağı unlamak daha kolay kesilmesine yardım ediyormuş.

Fırın aşırı sıcak olduğu için ekmeğiniz hızlıca pişecek bu yüzden gözünüz fırında olsun. Son on-beş dakikada alt üst fan ayarına getirip iyice kızarmasını sağlıyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder